Fru Blomqvists matbok av Lars Gustafsson och Agneta Blomqvist
0 kr
60 kr
Inbunden. Atlantis. 2008. 160 sidor. Recept, historia, berättelser m.m. Illustrationer ur Dr. Charles Emil Hagdahls Kokkonsten som vetenskap och konst. Fotografier av Lars Henriksson. Gott skick, märke efter prislapp och klisterlapp på baksidan av skyddsomslaget. ISBN 9789173532457. Vikt: 465 g.
Baksidestext: Att berätta om mat är inte bara att skriva om ingredienser och recept. Mat är minnen, människor, landskap. I Fru Blomqvists matbok, efterföljare till kritik- och publikframgången med Herr Gustafssons familjebok, börjar berättelserna med något som hände August Strindberg på ett parisercafé den 17 maj 1896 (uppslagsordet "Absint"). Här finns också en livlig skildring av hur det är att frukostera med en samtida centrallyriker. Här berättas om frakten av illegalt smör över sjön Norra Nadden i augustinätterna år 1944 och om menyn till Gastronomiska sällskapets 80-årsmiddag för Kung Gustav VI Adolf. Här dryftas frågan om hur nunnor är klädda under nunnedräkten, och boken avslutas med en äreräddning av gamla svenska rätter som ölost och ölsupa (uppslagsordet "Ölost och andra apokryfiska delikatesser"). Från A till Ö sträcker sig alltså registret i denna underhållande och roliga bok, suveränt illustrerad av Lars Henriksson och med äldre gravyrer ur skilda källor. Åtskilliga läckra recept får läsaren på köpet.